PORZĄDEK W DOMU

Mycie naczyń – jak robić to dobrze?

zmywarka

Mycie naczyń – teoretycznie prosta czynność, którą wykonujemy prawie codziennie. Jednak, gdy zmywamy czy to w zlewie czy to w zmywarce, popełniamy różne błędy. Wpływają one na większe zużycie wody, czasu a nawet szybsze niszczenie naczyń. Czego wystrzegać się podczas zmywania? Jakie nawyki wyeliminować a które zacząć stosować podczas mycia naczyń?

mycie naczyń

Niewłaściwe mycie naczyń

Przyjrzyj się temu, jak myjesz swoje naczynia. Sprawdź, które błędy popełniasz i spróbuj je wyeliminować a zobaczysz, że zmywanie stanie się o wiele łatwiejsze, sprawniejsze i efektywniejsze. Zobacz, o czym pamiętać podczas ręcznego mycia naczyń:

  • Posegreguj naczynia przed myciem – maksymalnie oszczędny tryb mycia to początkowe przetarcie gąbką delikatnych, szklanych naczyń, później kubków, sztućców, garnków i na końcu najbardziej zabrudzonych elementów. Dopiero później włączamy wodę i płuczemy po kolei wszystkie naczynia. Unikaj mycia pojedynczych naczyń i ich przepłukiwania, ponieważ zużyjesz zdecydowanie więcej wody.
  • Mocno zabrudzone naczynia nie mogą być namaczane zbyt długo – ten zabieg ułatwia mycie, ale sprawia również, że w zlewie mogą pojawić się siedliska bakterii, które wnikają w najdrobniejsze zarysowania. Woda może również pozostawić na sztućcach nieestetyczne plamy, dlatego po ich umyciu najlepiej jest od razu je wysuszyć.
  • Podczas mycia unikaj bardzo gorącej wody – zbyt wysoka temperatura może naruszyć delikatną powierzchnię naczyń i wpłynąć na ich trwałość, szczególnie w przypadku szklanek. W ostateczności naczynie może nawet pęknąć. Gorąca woda tępi ostrza noży.
  • Polewanie gorącej patelni zimną wodą – jeden z najczęściej popełnianych błędów. W ten sposób można łatwo zniszczyć powierzchnię patelni i narazić ją na odkształcenia lub nawet utratę specyficznych właściwości np. teflonowa warstwa patelni może się złuszczyć.
  • Używanie zbyt dużej ilości płynu – gdy stosujesz detergent, pamiętaj o jego rozsądnej ilości. Gdy nałożysz go za dużo potrzebujesz więcej wody, by dobrze wypłukać naczynia. Warto wybierać płyn do naczyń w formie skoncentrowanej – jest to korzystniejsze dla środowiska a przy tym wystarczy kropla na gąbce, by umyć sporo naczyń.
  • Dezynfekowanie deski – pamiętaj, by mieć oddzielną deskę do krojenia suchych produktów np. chleba i inną do krojenia surowego mięsa. Tą drugą zawsze trzeba dezynfekować, o czym często zapominamy. Niebezpieczne bakterie można usunąć z deski przecierając ją sodą lub sokiem z cytryny.
  • Dezynfekowanie gąbki – jej powierzchnia zbiera ogromną ilość bakterii z mytych naczyń. Aby ją zdezynfekować, można zanurzyć całą gąbkę w wodzie z sokiem z cytryny i podgrzać przez minutę w mikrofalówce. Łatwiejszym rozwiązaniem jest po prostu regularna wymiana gąbki na nową, przynajmniej co tydzień.

zmywarka

Mycie naczyń w zmywarce

Błędy zdarzają się również podczas mycia naczyń w zmywarce. Niestosowanie się do wytycznych producenta w przypadku obsługi zmywarki wpływa na skuteczność zmywania a nawet trwałość naczyń. Na co zwrócić uwagę, gdy używasz tego sprzętu?

  • Unikaj mycia wybranych naczyń – w szczególności dotyczy to srebrnych sztućców (tracą blask), delikatnej porcelany (zdobienia blakną) oraz elementów drewnianych (mogą popękać lub spęcznieć).
  • Nie myj noży w zmywarce – gorąca woda pod ciśnieniem niekorzystnie wpływa na ostrość ich powierzchni. Z tego powodu tępią się również różnorodne tarki i inne elementy o ostrych krawędziach.
  • Niewłaściwe ułożenie naczyń – gdy je źle rozmieścisz, zablokujesz swobodny przepływ wody, przez co naczynia będą źle umyte. Podczas pracy może pojawić się również brzęczenie lub stukanie, spowodowane obijającymi się o siebie naczyniami. Wynikiem niewłaściwego ułożenia są też mokre naczynia. Przepływ wody a nawet dostęp do płynu może zablokować również zbyt duża ilość naczyń umieszczonych w zmywarce. Zwykle właściwe ułożenie to: szklanki, kubki i mniej zabrudzone rzeczy w górnym koszu a w dolnej części bardziej brudne i duże naczynia. Nie należy wkładać naczynia jedno w drugie a szklanki, kubki i miski powinny być ułożone do góry dnem.
  • Zbyt duża ilość detergentuśrodki do zmywarek – używaj ich rozsądnie, nadmiar proszku może przepełnić komorę dozowania, co spowoduje blokadę całego mechanizmu. Zbyt duża ilość detergentu lub środka nabłyszczającego może z kolei sprawić, że na powierzchni naczyń pojawią się smugi.
  • Czyszczenie filtra – to czynność, którą zwykle wykonuje się zbyt rzadko. Regularne jego płukanie (raz na tydzień) i stosowanie środka do czyszczenia zmywarek (raz na miesiąc) uchroni przed wieloma problemami np. blokowaniem się pompowania wody ze zmywarki.
  • Resztki jedzenia w zmywarce – jeśli nie usuniesz z plastikowych naczyń jedzenia, znajdujące się z nich barwniki mogą naruszyć powierzchnię i wytworzyć nieestetyczne plamy. Resztki żywności utrudniają również oczyszczanie naczyń jak i utrzymanie w czystości samej zmywarki.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz