W KUCHNI

Naczynia żaroodporne i ich rola w kuchni

Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne to wielofunkcyjne i niezwykle solidne elementy wyposażenia kuchennego. Choć na pierwszy rzut oka wydają się bardzo proste, w rzeczywistości tkwi w nich ogromny potencjał. Warto je mieć w swojej kuchni z wielu względów, nie tylko praktycznych, ale i wizualnych. Poznaj produkty na miarę współczesnych potrzeb, czyli naczynia żaroodporne w różnych wersjach i sposobach użytkowania, które obejmują znacznie więcej niż tylko funkcję zapiekania.

Praktyczne naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne znane są już od dawna, jednak dziś zyskują całkiem nowe znaczenie. Nie może ich zabraknąć w ofercie czołowych producentów, takich jak Ambition, Banquet czy Simax. Oprócz tworzenia klasycznych modeli marki starają się unowocześnić naczynia żaroodporne w taki sposób, aby spełniały jak najwięcej funkcji.

Naczynia żaroodporne a materiały i kształty

Solidne elementy wyposażenia kuchennego, takie jak naczynia żaroodporne, zawdzięczają swoją trwałość i inne, cenne właściwości odpowiednio dobranym materiałom. Który jest najlepszy? Tak naprawdę nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Każdy z nich ma swoje mocne strony, a jednocześnie wiele cech ich łączy. Oto najpopularniejsze naczynia żaroodporne względem materiałów:

  1. Naczynia żaroodporne szklane. Są najbardziej znane ze względu na uniwersalność i wysoką trwałość. Decydując się na takie modele, należy wybierać szkło bezpieczne dla zdrowia, a więc pozbawione kadmu, ołowiu i szkodliwych substancji. Najlepsze właściwości osiągają wersje hartowane, borokrzemowe. W końcu właśnie od rodzaju szkła zależy, jakie właściwości zyska naczynie. Jeśli materiał jest dobrej jakości, może wytrzymać skrajne temperatury – od minus 40 stopni, po ponad 300 stopni lub więcej w piekarniku. Dobre naczynia żaroodporne ze szkła powinny być również odporne na działanie kwasów i związków zasadowych.
  2. Naczynia żaroodporne ceramiczne. Modele wykonane z ceramiki mają podobne właściwości, co w przypadku wersji szklanych. Chodzi głównie o wytrzymałość na wysokie i niskie temperatury. Jednak tylko naczynia żaroodporne wykonane z wysokiej jakości ceramiki gwarantują takie właściwości. W innym przypadku, kupując tani produkt, może się okazać, że na powierzchni szybko pojawią się odpryski i pęknięcia.
  3. Naczynia żaroodporne silikonowe. Są to nowoczesne modele, które stają się alternatywą dla tradycyjnych wersji szklanych i ceramicznych. Cechuje je podobna odporność na wysokie i niskie temperatury. Silikonowe naczynia są bezpieczne dla zdrowia, ich atutem jest także fakt, że mimo braku tłuszczu, do powierzchni nie przywierają składniki. Jednocześnie naczynie nie tłucze się i nadaje się do mycia w zmywarce. Silikonowa struktura może być jednak bardziej podatna na mikroskopijne zarysowania.
  4. Naczynia żaroodporne żeliwne. Takie produkty są naprawdę mocne, choć mniej popularne. Podobnie jak inne surowce, są odporne na bardzo wysokie temperatury. Z powodzeniem przyrządzi się w nich wiele dań, jak i deserów. Żeliwo wysokiej jakości jest masywne, jednak nieco ciężkie. Warto też od czasu do czasu pozostawić na naczyniu odrobinę tłuszczu, wcierając go w powierzchnię, co ma pełnić funkcję konserwującą.

Jeśli chodzi o kształty, naczynia żaroodporne należą do produktów najbardziej różnorodnych. Można je kupić w wersji okrągłej, owalnej, kwadratowej lub prostokątnej. Jest też dostępnych wiele rozmiarów – od niewielkich foremek do sufletów, po duże, masywne naczynia na danie dla całej rodziny. Warto mieć też modele o średniej wielkości – wtedy można umieścić kilka w piekarniku, przygotowując różne składniki i potrawy jednocześnie. Ponadto nieduże naczynia żaroodporne najlepiej sprawdzają się jako pojemniki do przechowywania w lodówce. Wybierając kształt lub pojemność formy czy brytfanny dobrze jest wziąć pod uwagę ilość dostępnego miejsca w kuchni. Jeśli przestrzeń jest mała, powinno się sięgnąć po niewielkie modele lub wersje o podobnym kształcie, lecz innym rozmiarze. To sprawi, że naczynia można wtedy przechowywać, wkładając jedno na drugie.

Naczynia żaroodporne w kuchni

Jakie zalety mają naczynia żaroodporne?

Fakt, że naczynia żaroodporne towarzyszą nam w kuchni już od dawna, jest tylko potwierdzeniem ich wysokiej praktyczności. Niezależnie od użytego materiału, formy i brytfanny do zapiekania mają podobne właściwości. Oto najpopularniejsze zalety naczyń żaroodpornych:

  • Cechą, która wyróżnia naczynia żaroodporne, jest oczywiście ich wytrzymałość na różne temperatury. Ze względu na to, że ich powierzchnia jest odporna na wysokie wartości do 300 stopni, jak również temperaturę do – 40 stopni, można je wykorzystywać nie tylko do zapiekania, ale również do odgrzewania w mikrofalówce oraz przechowywania w lodówce i zamrażalniku.
  • Najpopularniejsze materiały, czyli szkło oraz ceramika są bezpieczne dla zdrowia. Surowce te nie wchodzą w reakcję z jedzeniem. Oprócz tego nie zmieniają ich smaku czy zapachu, dlatego można w nich przechowywać dania bez obaw o zmianę aromatu dania. Pieczenie, a następnie serwowanie na stół dania w jednej brytfannie lub formie pozwala oszczędzić energię i wodę niezbędną do umycia kilku naczyń. Warto podkreślić, że szkło podlega recyklingowi, co sprzyja środowisku naturalnemu.
  • Kolejną zaletą jest różnorodność kształtów i rozmiarów. Takie cechy naczynia żaroodpornego można więc z łatwością dopasować do indywidualnych potrzeb i oczekiwań względem idealnego modelu.
  • Z różnorodnością kształtów wiąże się również duże zróżnicowanie pod względem przygotowywanych potraw. Naczynia żaroodporne umożliwiają przyrządzenie praktycznie każdej potrawy, zarówno przekąsek, dań obiadowych, jak i wielu deserów. Wszystko zależy od wyobraźni gotującego!
  • Naczynia żaroodporne świetnie sprawdzają się jako pojemniki do przechowywania. Pozostawione w nich danie wystarczy włożyć do lodówki i odgrzać w dowolnym momencie. Wiele z modeli jest wyposażonych w pokrywki, które zabezpieczają potrawę przez wysychaniem i utratą aromatu.
  • Ze względu na to, że naczynia żaroodporne umożliwiają przygotowanie potraw z minimalną ilością tłuszczu lub jego brakiem (gdy danie dusi się w wodzie), będzie idealną propozycją dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Przyrządzone w nich dania są lekkie, mało kaloryczne, a jednocześnie pełne cennych witamin i mikroelementów.
  • Zaletą naczyń żaroodpornych jest również estetyka wykonania. Kolorowa ceramika z delikatnymi zdobieniami pięknie prezentuje się na uroczystym stole. Z kolei szklana powierzchnia jest nie tylko uniwersalnym dodatkiem, jak i cechą, dzięki której można kontrolować stan potrawy podczas pieczenia bez potrzeby wyciągania jej z piekarnika.

Naczynia żaroodporne szklane i ceramiczne

Jak dbać o naczynia żaroodporne?

Szklana lub ceramiczna powierzchnia najpopularniejszych naczyń żaroodpornych nie jest wymagająca w pielęgnacji. Choć ze względu na minimalną ilość tłuszczu i wysoką temperaturę, często pojawiają się na niej zabrudzenia, są one na ogół łatwe do usunięcia. Przede wszystkim należy pamiętać, aby zaraz po ostygnięciu umyć naczynie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu. Można je także umieścić w zmywarce. Jeśli zabrudzenia są rozległe i trudno się ich pozbyć, dobrze jest namoczyć formę w wodzie z dodatkiem płynu przynajmniej przez kilka godzin. W przypadku uciążliwych zabrudzeń czy osadów, dobrze jest wykorzystać papkę, wykonaną ze składników takich jak ocet i soda oczyszczona lub ocet i sól w tych samych proporcjach. Wystarczy natrzeć nią problematyczne miejsca, odświeżając naczynie w naturalny sposób. Aby uniknąć trudnych do usunięcia zabrudzeń, najlepiej wybierać naczynia żaroodporne bez zbędnych zdobień, zagłębień, czy zakamarków, w których lubi gromadzić się tłuszcz.

Naczynia żaroodporne do zadań specjalnych

Choć naczynia żaroodporne kojarzą się głównie z prostymi brytfannami o uniwersalnym zastosowaniu, są również i takie modele, które stworzono z myślą o specjalnej funkcjonalności. Można do nich zaliczyć:

  1. Kokilki – małe naczynia przeznaczone do przygotowania różnych specjałów – od przystawek i przekąsek, po dania główne czy desery. Choć podaje się w nich pojedyncze porcje, a więc ich wybór wiąże się z zakupem przynajmniej kilku sztuk, podawane w kokilce potrawy i słodkości prezentują się bardzo efektownie.
  2. Formy do ciast – ze względu na doskonałe właściwości szkła i ceramiki, coraz częściej wykonuje się z nich wersje do pieczenia ciast.  Mogą mieć one postać formy do tarty, formy do babki, czy keksów. Stanowią one doskonałą alternatywę dla blach, które nierzadko szybko się niszczą.
  3. Naczynia żaroodporne z podgrzewaczem – są to klasyczne formy i brytfanny osadzone na specjalnym stelażu, w którym umieszczono również miejsce na świeczkę. Taki model będzie świetnym rozwiązaniem w przypadku, gdy chcemy zaserwować danie na uroczystym stole. Zaletą naczynia żaroodpornego w wersji z podgrzewaczem jest fakt, iż podana potrawa zachowuje odpowiednią temperaturę przez długi czas. Goście mogą więc rozkoszować się pełnym aromatem składników niezależnie od tego, kiedy zdecydują się na ich spróbowanie.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz